Преминете към основното съдържание

„Дни на българското кино” в Потсдам и Берлин

Четири култови български продукции ще видят зрителите в Германия
Кадър от филма "Аве"
Кадър от филма "Аве"

„Дни на българското кино“ в Германия, които се провеждат в Потсдам и Берлин от 22 до 24 май 2015 г. за трети път ще бъдат открити с филма „Аве“ на режисьора Константин Божанов. „Аве“ разказва как докато пътува на стоп за погребението на свой приятел, Камен (Ованес Торосян) среща 17 годишната Аве (Анжела Недялкова) - бегълка, която търси своя проблемен брат. По време на пътуването си, Аве въвлича Камен във все по-големи проблеми, а той неусетно се влюбва в щурото и странно момиче. Освен Ованес Торосян („Тилт”, „Източни пиеси”) и младата актриса Анжела Недялкова, във филма участват Николай Урумов, Йосиф Сърчаджиев, Койна Русева и др.

До сега „Аве“ е спечелил награди в „Седмица на критиката” в Кан (2011); Награда на журито на фестивала в Сараево; Награда на критиката на фестивала във Варшава и Награда за млад талант в Хамбург за режисурата на Константин Божанов.

Друга игрална продукция, която е част от програмата на „Дни на българското кино“ в Германия тази година, е криминалната комедия „Отрова за мишки“ на режисьора Константин Буров и сценариста Венцислав Василев, чиято премиера в България беше в края на миналата година.

Във филма, Пламен е осъден и изпратен в Трудово – Възпитателно Училище за кражба през 1988 г. Там той се запознава с Гудата, Смока и Черньо. През 1989 г. Комунизмът в България рухва, но четиримата заедно продължават по пътя на кражбите и използвайки придобитите умения от незаконната си дейност, влизат в новия за тях свят на бизнеса. Променя се цяла една политическа система, но ще могат ли те четиримата да се променят? Главните роли са поверени на Николай Йовин, Иван Панайотов, Бисер Маринов, Петър Генков, Лора Декова, Петър Върбанов, Димитър Терзиев и Георги Керменски.

Филмът „Витория“ на Майя Виткова разбуни духовете като първото българско участие в основната конкурсна програма на фестивала за независимо кино Sundance 2014 г. Пълнометражният дебют на режисьорката Майя Виткова разказва за едноименната героиня, родена в края на комунизма и обявена за „бебе на десетилетието”, тъй като се ражда... без пъп. Лентата проследява как политическите промени в България изправят пред изпитание отношенията между Виктория и майка й Боряна, която преди време се е зарекла да не ражда дете, докато в страната властва тоталитаризъм.

Кадър от филма "Виктория"

„Тилт“ (2011) на режисьора Виктор Чучков е четвъртият игрален филм, който ще бъде представен на немските зрители в рамките на „Дни на българското кино“. Една от най-успешните български продукции в последните години, представи България в надпреварата за на Оскарите през 2012 г. и спечели награди от Българската филмова академия; фестивала „Златна роза” и др.

В началото на 90те години, четирима приятели търсят начин да спечелят пари , за да отворят собствен бар, който ще се казва TILT. При случайна среща на Сташ (Явор Бахаров) и Беки (Радина Кърджилова) се стига до страстна любовна авантюра. Внезапно бандата е заловена в нелегално разпространение на порно филми. Бащата на Беки действащ полковник, лично се заема със случая и ги заплашва със затвор. Единствения начин да ги остави на мира е Сташ и Беки да спрат да се виждат. Групата решава да избяга в малък немски град. Като бедни емигранти те попадат в поредица смешни и абсурдни ситуации. Сташ прави непрекъснати , но безуспешни опити а се свърже с Беки, накрая бандата решава да се прибере обратно. През това време България се е променила изцяло - Беки също...

Още по етикети

филми , култура
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser