Преминете към основното съдържание

Три прости упражнения за по-добър успех

Обичайте се, за да сте успешни
© getty

Страхът да кажете на другите, че сте горди от постиженията си, може значително да възпрепятства напредъка на кариерното ви развитие. Това споделиха американските психолози, които откриха интересна закономерност.

Обикновено това поведение се задейства от ниско самочувствие особено ако се чувствате така, сякаш всичките ви успехи дължите единствено на успешната комбинация от обстоятелства, а не защото сте професионалист в своята област. 

За да се ​​избегне този проблем, психолозите показват няколко прости упражнения, които напълно ще променят живота ви.

Колко често сте били поощрявани за придобитите в училище отлични оценки? 

Психолозите смятат, че отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да разберете дали продължавате да се придържате към поведенческите модели на вашите близки. И ако е така, то ще даде възможност да се определи с кои от детските си навици трябва да се сбогувате. 

Не трябва да забравяме, че нашият характер се оформя от преживяното, така че ако искате да внесете глобални промени в живота си, направете ревизия на своето минало.

Определете от къде идва навикът да се срамувате от своите постижения.

Вземете старите снимки на родителите си и вижте как те се държат на тези кадри. Опитайте се да си спомните дали те са били често горди от себе си и са говорили за своите постижения или напротив, опитвали са се да стоят в сянка? Как те са се отнасяли към вашите постижения? 

По този начин можете да разберете собствените си силни и слаби страни.

Например дипломата за висше образование е редно да се впише в графата на постиженията. Не е необходимо да се фокусирате върху факта, че сте получили въпросния документ, а наблегнете на безсънните нощи преди изпитите, тоновете литература, в която сте се ровили, и други "студентски подвизи". Въпреки че тези постижения са се случили в миналото, това не е причина да не ги оценявате достойно и сега.

От теория към практика

За следващите 90 дни се опитайте да промените изцяло живота си.

Няма нужда да напускате работа или да се разделяте с приятеля си. Започнете да гледате на всекидневните си малки победи по друг начин. Споделете вашите постижения с колегите и близките си приятели, а след това ги пренесете пред по-голяма публика. По този начин вие самите ще започнете повече да оценяте работата си, но и ще престанете да бъдете "невидими" за обръжението си.

Още по етикети

офис , кариера , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser