Преминете към основното съдържание

Наталия Кобилкина ексклузивно за ELLE.bg: "Светът продължава да се управлява от мъжете и жената е важно да се научи да се съобразява с това"

Говорим си за женската същност и нейната психика с най-известната сексоложка в България
© личен архив

Днес е Международният ден на жената. Как ще го отпразнуваш?

Това, все пак е женски ден и, разбира се, ще го изкараме заедно с жени в нашия център Be you. Тук заедно ще се занимаваме с йога, ще танцуваме, ще правим семейни констелации и женски практики по школата на Лариса Ренар. Обичам да има музика и цветя. Ще пием от моя чай "Гейша", ще гледаме на карти и ще се забавляваме и вечерта ще вечерям с любимия ми съпруг.

Каква е ролята на жената днес? И въобще, можем ли да обобщим и да ѝ дадем само една роля?

Жената днес има много лица. Важно е жените винаги да бъдат красиви, щастливи и обичани. Освен това, да имат своя мисия в живота и да бъдат сексуални и да са лъвици в леглото. Плюс, децата искат майка, а мъжете искат заредена и щастлива жена. Не лесно и затова направихме този женски рай - нашия ретрит център. Аз съм жена, която много работи и твори. Обичам мъжете си и знам, че можеш да правиш нещата едновременно - важно е да ги правиш с любов и нежност.

Днес говорим много за феминизъм, за това жените да се харесват такива каквито са без да се сравняват и конкурират една с друга. Какъв съвет даваш ти на жените, които не се чувстват достатъчно уверени в себе си и в собствените си качества?

Да приемаш себе си такава каквато си и да знаеш, че точно такава си прекрасна и не трябва да бъдеш различна от това. Преди години исках да бъда различна, но колкото по-голяма ставам толкова повече се харесвам и вярвам, че това е тайната на успеха - да се харесваш. Любими читателки, спрете да се критикувате - вие сте прекрасни такива каквито сте и това е най-важно.

Какво е за теб „феминизмът“ и според теб защо често той грешно се тълкува като „мъжемразство“?

Пуснахме един курс "Училище за кучки" и стана много успешен! Жените искат да се научат да бъдат кучки и да отстояват своите правила и тук е важен балансът: от една страна е важно да казваш ясно какво искаш и какво търсиш - от другата страна да го правиш по нежен и женски начин и да оставиш на мъжа той да бъде водещ. Например, аз не споря с моя мъж - за мен той си е винаги прав. Доста намалих пътуванията и през свободното си време се стремим да сме заедно. Въпреки това, всеки един има и своите хобита. И съм против феминизма!

© личен архив

В много от твоите сеанси и курсове наблягаш на това „Как да задържим мъжа“ и един вид как жената да изхитрува като привидно се подчини на неговите желания – наистина ли вярваш в тези „малки трикове“?

Не само че вярвам, но и ги прилагам всеки ден. И това ми помага да имам втори прекрасен брак, да сме добри приятели с първия ми съпруг и да се чувствам обичана и желана. Мисля, че това е супер важно за всяка жена. Много жени не го умеят, научих това от моятa майка, която задържа баща ми вече 40 години и е много обгрижвана от него. Всичко, което преподавам използвам в моя живот, това е част от мен и просто споделям с другите жени и като психолог и като жена. Ние сме жени - можем да изградим щастливо семейство, ако го решим обаче.

Каква е силата на жената в 21 век и с какво тя се отличава от нейните предшественици?

Ние имаме свобода, но ако трябва да сме честни - светът си продължава да се управлява от мъжете и жената е важно да се научи да се съобразява с това. В днешно време жената пак трябва да бъде послушна, нежна, смирена и да следва своя мъж и да разбира правилно понятието "да бъдеш жена".

Според теб различават ли се възгледите на източноевропейката с тези на на западноевропейката?

И да и не. Законите са едни и същи. Ако слушаш своя мъж и си го обичаш и му се възхищаваш - получаваш хубавите неща от него. Ако не - ще се гърбиш сама и ще работиш постоянно, за да успееш поне малко. Светът е мъжки и всички големи неща правят мъжете. Ние сме жени - правим красота и творчество.

А мислиш ли, че ние, в България, сме много по-нетолерантни една към друга? Не трябва ли да се помагаме взаимно и да се подкрепяме?

Навсякъде хората са еднакви. Всички искаме да се чувстваме обичани и желани.

© личен архив

Има ли възраст, в която жената е най-обаятелна?

На всяка възраст жената има много плюсове. Преди мислех, че най-хубаво е да бъдеш на 20 и да си много млада. Сега съм на 34 и обожавам своята възраст и не бих искала да имам никаква друга възраст и според мен това е най-доброто в момента. Моята приятелка е на 58 и казва, че в момента изживява най-хубавите си години. Зависи как си изградил живота си.

От своя опит като сексолог и лайф коуч си общувала с много жени. Към какво се стремят повечето най-често – по-добър сексуален живот, любов, пари...?

Искаме да сме щастливи в любовта и да се чувстваме обичани и желани. Често обаче жените не разбират, че за това трябва да се освободят от моделите и страховете от своето минало и да изчистят своите отношения с родителите си. Често говоря колко е важно да обичаме и да почитаме родителите си и без тази любов към тях - човек никога няма да е щастлив. Правим вълшебен семинар "Гейши" повече от 8 години и виждам как след него хората коренно променят живота си.

Възможно ли е да се постигне хармония в брака, в леглото и в професионален план?

Да, защо не. Стига да знаеш как и да си готов да бачкаш яко за това. Точно на тези неща обучавам нашите клиенти. Много ми помага концепция на Лариса Ренар как жената комбинира в себе си и 4 архетипа и как да бъде нежно момиченце, и ярка и красива любовница, и смела и стилна кралица, и любяща и грижовна съпруга и майка. Щастлива съм, че сме единствените представители на школата на Лариса Ренар в България и на 10 юни тя ще е наш гост и заедно ще правим семинар "Кръгът на женската сила".

© личен архив

Забелязала ли си, че много жени стремят да са безупречни във всяка една сфера в живота? Това не е ли затормозяващо и стресиращо?

Да. Това идва от травмата за перфекционизъм. Много от нас имат много изискващи родители и вярват, че ако не са перфектни няма да получат тяхната любов. Това  коренно не е така, и много говорим за това в нашия център как да възпитаваш децата си, да станат щастливи личности. 

Много неписани закони са ни наложени от обществото. Кои от тях трябва да бъдат премахнати от плещите на момичетата?

Да носиш болката и проблемите на своите родители. Също, когато правим курс за принцеси - говорим, че ти имаш право да бъдеш щастлива, дори ако твоята майка не е била. Ти имаш право на щастие и докато ти самата не си го позволиш - няма как това да се случи в живота ти.

Осми март е ден, в който празнуваме Жената, какъв е най-добрият подарък, който можем ние да направим за себе си?

Да направя нещо много женско и красиво: спа, масаж, йога, рисуване и творчество. Ние цял ден ще празнуване в нашата Happy Woman Academy.

А какво си подари днес?

Обяд с една прекрасна приятелка и вечеря с любимия ми мъж и семейните приятели.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser