Продукти:
За блатовете
3 яйца
300 гр захар
Зехтин на вкус
1/2 чаша Кефир
Сокът и кората на половин лимон
2 чаши бяло брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
Екстракт от ванилия
За крема и украсата
боровинки
пресни ягоди
150 мл сметана
Приготвяне:
Разбийте яйцата, захарта, кефира, екстракта от ванилия, лимоновия сок и кората до гладка смес.
В отделен съд смесете брашното, солта и бакпулвера. Добавете получената смес към съда с кефирната маса, разбъркайте до гладкост.
Нарежете ягодите на четвъртинки, а боровинките оставете цели и поръсете плодовете с две супени лъжици брашно (това ще им помогне да останат на повърхността на тортата). Добавете към тестото.
Вземете две еднакви по големина тави и ги покрийте с хартия за печене. Изсипете равни части от тестото във всяка тава и печете 40-50 минути, докато клечка за зъби, поставена в тестото, излезе чиста. Готовите блатове разрежете напречно на 2 части, за да се получат 4 блата.
Сметаната се разбива до получаване на твърд връх. Покрийте тортата по следния начин: като редувате блат с крем. Украсете горния слой с останалите горски плодове и сметана.