Преминете към основното съдържание

Как да се справим с бебешките колики?

За ужас на майките много често бебетата плачат вечер след хранене. Причината е в прочутите бебешки колики, които се дължат на недостатъчно развитата храносмилателна система на малките.
© iStock

Обикновено в края на деня, когато всички имат нужда от почивка, вашето бебе започва да се гърчи, почервенява, плаче неспирно, свива крачетата си към стомаха и изпуска газове. За щастие това не продължава много дълго – коликите се появяват към третата седмица от живота на детето и изчезват, когато то достигне тегло 5 килограма.

Физически контакт

Вземете бебето на ръце и сложете ръка на коремчето му. Правете кръгови масажни движения по посока на часовниковата стрелка. Ако това не му харесва, обърнете го с коремче, опряно на вашата ръка /от лакътя надолу/, полюлейте го или го разходете из стаята. Можете също да използвате топличка грейка след хранене – поставена върху коремчето му, тя улеснява храносмилането.

Билки с успокояващо действие

Липовият цвят, лайката, маточината, копърът и портокаловите цветчета имат свойството да успокояват спазмите. Кърмещата майка може да ги пие под формата на отвари. Ако бебето не е на кърма, може да му давате с капкомер от приготвената отвара /1 с.л. билка за чаша вода/ по няколко пъти през деня. Има и готови билкови продукти, които ще намерите в аптеките.

Хранителни добавки

Можете да опитате с пробиотиците, които заздравяват чревната флора и улесняват храносмилането. Те се продават под формата на прахчета за разтваряне във вода. Бебето ги приема на капки или добавени към биберона с мляко. Добър ефект се постига и с разтвор от зелена хума – 1 с.л. се разтваря в половин чаша вода и се дават по 10 мл преди всяко хранене.

Хомеопатия

Ако бебето е изнервено, дайте му Chamomilla 9 CH , против болки - Colocynthis или Cuprum 9 CH, за облекчаване от газовете - Carbo vegetabilis 7 CH. Тези хомеопатични средства могат и да се комбинират помежду си. Давайте на бебето по една гранулка преди кърмене или разтворете 4-5 гранулки в малко минерална вода и му я давайте през деня.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser