Преминете към основното съдържание

Как хормоните ни правят щастливи... или нещастни

Всяка емоция, която преживяваме, е свързана с активността на конкретни нервни клетки в мозъка. Ето какво е „химическото“ обяснение на няколко разпространени житейски ситуации
© istock

Доверие, нежност, спокойствие, въодушевление. Тревога, страх, безнадеждност, гняв. Всяка емоция, която преживяваме, е свързана с активността на конкретни нервни клетки в мозъка. На нея й влияят различни химически вещества – невротрансмитери и хормони.

Ето какво е „химическото“ обяснение на няколко разпространени житейски ситуации.

СВЕТЛАТА СТРАНА

Окситоцин

Прекарали сте вечерта с приятел. Имало е много смях и приятни моменти. През целия следващ ден сте в приповдигнато настроение.

Най-важният хормон на привързаността и колективното поведение – окситоцин, се изработва при социални взаимодействия. Свързан е с любовта към децата и партньора, но нивото му силно нараства и от общуването с приятели. През 2003 г. учените от университета в Цюрих, Швейцария, доказаха, че окситоцинът има силно антистрес действие. Те наблюдавали хора, които се изявяват пред враждебно настроена аудитория. След това измервали нивото на хормона на стреса в кръвта им. Стресът бил минимален при тези, на които преди експеримента капнали в носа окситоцин, както и при участниците, подкрепяни от близък човек, преди да излязат пред публика (от което се е повишил окситоцинът).

Пролактин

След оргазма изпитвате силен прилив на нежност към партньора.

Оказва се, че пролактинът не отговаря само за отделянето на кърма, но и за нежността – не само към детето, но и към партньора. Оргазмът рязко повишава нивото на пролактин – и при мъжете, и при жените (два пъти по-силно).

Ендорфини

Започнали сте редовно да ходите на фитнес и след всяка тренировка сте с повишено настроение.

Ендорфините, които мозъкът произвежда по време на физическа активност, ни изпълват с чувство за еуфория и радост.

ХОРМОНИТЕ В 12 ВЪПРОСА

ТЪМНАТА СТРАНА

Прогестерон

Мислите си: „На колко години станах, а нищо не постигнах“... Вечерта съпругът очаква от жена си да е сготвила поредната вечеря – превърнало се е в изискване към нея. А като сяда пред телевизора, тя гледа това, което иска той. Направо й се плаче.

Рязко е паднало нивото на прогестерон в последните дни от месечния цикъл. Това е основният движещ механизъм на постменструалния синдром. Прогестеронът е необходим, за да предотврати контракциите на матката. Но едновременно с това, както доказа през 2011 г. шведската изследователка Ерика Тимби, продуктите от преработката на прогестерона действат на мозъка и имат силно успокоителен ефект. Затова бременните, при които прогестеронът е повече, са по-устойчиви на стрес. В останалото време жените страдат от изблици на тревога преди менструация – понеже нивото на прогестерон спада и остават без неговия успокояващ ефект, светът им се струва враждебен.

Ендоканабиноиди

Току-що сте обядвали, но като минавате покрай сладкарницата, изпитвате необясним глад за парче торта или сладолед.

Много молекули в мозъка отговарят за регулирането на чувството на глад и ситост. Но „най-коварните играчи“ са ендоканабиноидите. Те действат на мозъка точно както и активните вещества на марихуаната и са способни да предизвикат същата ирационална потребност.

През 2012 г. изследователи от Италия доказаха, че някои ендоканабиноиди са свързани не просто с чувството за глад, а конкретно с желанието да се хапне нещо сладичко: нивото на тези хормони се повишавало в кръвта на ситите участници в експеримента не при вида на филия хляб с масло, а на привлекателна торта.

Адреналин

Шефът ви е навикал, въпреки че нямате вина. И сега не можете да работите – треперите и ви се иска да избягате някъде или и вие да навикате някого.

Когато се отделя адреналин при стрес, сърцебиенето се ускорява, нивото на кръвната захар се повишава, потискат се всички второстепенни процеси. Именно с това е свързана повишената честота на сърдечносъдови заболявания при хората, които много нервничат на работното си място.

МОЗЪКЪТ, ТАЗИ МИНИ МАШИНА ЗА ЩАСТИЕ!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser