Преминете към основното съдържание

С какво да замените месото, ако сте решили да се откажете от него

Като част от диета или за постоянно

Всеки ден привържениците на растителното хранене стават все повече. Следвайки звездите, много хора отказват месото или дори всички животински продукти - по етични причини, за здраве, според предписанията на лекаря или просто като част от диета. И въпреки че все още има много противоречия относно ползите от вегетарианството, фактът, че месото трябва да се консумира в ограничени количества, е доказан отдавна. Следователно все още си струва понякога да се отказваме от животински продукти, дори за кратки периоди от време: това е добре както за фигурата, така и за храносмилателните система и като цяло за целия организъм.

При преминаване към растителна диета, особено ако това се случи рязко, тялото изпитва стрес. За да предотвратите това да повлияе на вашето здраве, през този период е особено важно да се гарантира, че консумирате достатъчно количество витамини и други микроелементи. Почти всички от тях могат да бъдат намерени в растителните храни. Като начало можете да опитате да използвате специални приложения, в които можете да проследявате консумираните полезни микроелементи.

Първото нещо, което трябва да запомните, са, разбира се, протеините. Те се съдържат в големи количества в бобовите растения, особено в лещата, нахута и фасула. Не е необходимо да ги ядете под формата на консерви: можете например да направите вегански котлети от леща или хумус, пастет от нахут.

Всички вегетарианци обичат различни соеви продукти. Това може да бъде тофу, чийто вкус и консистенция е подобен на извара или сирене, или например темпе – продукт от сварени соеви зърна, който е идеален заместител на месото. Освен че са отличен източник на протеини и редица полезни вещества, те също така ускоряват метаболизма, помагат при отслабване и премахват токсините от тялото.

Гъбите също са отличен заместител на месото. Те правят всяка храна по-питателна, съдържа много протеини и като цяло полезни вещества, като същевременно са нискокалоричен продукт. Именно затова спортистите и тези, които отслабват, обичат гъбите. И, разбира се, не трябва да забравяте за ядките: те са отличен източник на протеини, витамини, здравословни мазнини и фибри.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser